Kako postaviti kutiju prekidača za osvetljenje u zidu od gips-kartona?

2020-08-12 14:13:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ovom videu prikazujemo kako postaviti kutiju prekidača za osvetljenje u zid od gips-kartona.

 

U početku je potrebno dovršiti ugradnju metalne konstrukcije pregradnog zida i oblaganje gips-kartonom jedne strane zida. 

Savitljivo crevo prolazi kroz posebno perforirane H-rupe u CW profilima kroz koje će prolaziti provodnici za električni prekidač svetla. U slučaju prolaska provodnika kroz UA profile, potrebno je koristiti konusnu bušilicu za pripremu dodatnih otvora za provodnike. Standardna udaljenost za horizontalnu ugradnju električnih rasvetnih provodnika je 40 cm od plafona.

Provodnici su usmereni na željeno mesto radi postavljanja prekidača za osvetljenje. Uobičajeni položaj je na strani otvora vrata i najmanje 15 cm od otvora. Visina ugradnje je 90 -140 cm od završenog poda, u zavisnosti od visine i sklonosti korisnika.

Nakon provlačenja provodnika kroz savitljivo crevo, započinje ugradnja izolacije od mineralne vune i zid se zatvara gips-kartonskim pločama.

Sledeći korak je obeležavanje položaja prekidača za osvetljenje na postavljenoj gips-kartonskoj ploči. Rupa se buši kružnom testerom prečnika 67 mm, što je standardna veličina kutije prekidača za ugradnju u suvoj gradnji. Kutija prekidača postavlja se u formirani otvor, a zatim i električni prekidač osvetljenja.